so;arbetet inte klart och inte rättstavat

Diktatur , brott mot mänskligarättigheter

Diktatur är när en person eller en gruppering styr en stat, utan att folket har nått inflytande på hur det styrs.

Det är motsatsen till demokrati. Diktatur införs ofta i väppnade kupper eller revolutioner , men det händer också att folkvalda ledare har infört diktatur. En del diktaturer är också ålderdomliga monarkier som funnits så länge man kan minnas i länder som inte ännu har haft ett demokratiskt genombrott.


Några väldigt kända diktatorer är ex Hitler, sadam hussien,

Det finns olika sätt hur diktaturer styrs ex ;

Militärdiktatur = Är ofta så att militärdiktatur bildas så att militerärerna tar över helt enkelt.
Dom gör allstå en statskupp för att avsätta det dåvarande statsöverhuvudet.

Typsika militärdiktaturer bestå av en Junta (officiergrupp) eller en ensam officer.

En närmare beskriving på ordert Junta är de namn på en grupp som har den exekutiva,lagstiftande och juridiska makten.

Själva ordet betyder "regering" eller "förvaltning"

Burma är ex ett land som styrs i militärdiktatur



Teokrati= Det är en religös inriktning. Teokrati betyder gudsstyre.

Det styrs så att landet styrs av religösa lagar och författningar oftas taget ur en religös skrift.

Lagarns sätts av en religös maktgrupp som ska tolka skriften och sedan göra lagar utifrån den.

En teokrati låter inte majoriteten bestämma om deras åsikt inte skulle stämma med den religösa lagen på så sätt är det en diktatur. Men egentligen har vi inte sett Teokrati ännu men däremot så har/är det varit Hierokrati, det styrs av prästvälde i väntan på teokrati , att en andlig civilisation där gud styr ska komma.

I gamla Israel och Tibet och i dagens Iran och vatikanstaten.Det systemet kallas ofta felaktigt för teokrati. Men man kallar endå det för Teokrati.

Religösa rörelser som strävar efter teokrati är ex Jehovas vittnen och Rastafaribahal . Även kristendomen tror att att Teokrati kommer upprättas i världen , dom räknar enligt uppenbarelseboken med att en värld direkt styrd av Jesus kommer att upprättas.En annan form av teokrati är de monarkier där kungen kröns av kyrkans företrädare och på så sätt blir konung av guds nåde.

. Även vissa andra kristna grupper vill införa teokratier i andra länder bland annat Usa.


Alla diktaturer är ju egentligen väldigt lika i grunden även fast som Teokrati har sin "inriktning" i det religösa så är deras grund desamma , Man har inte rätten att vara med och ha inflytande på landet.

Typiska saker för diktaturer är att man inte får inte får säga vad man vill och man får inte skriva vad man vill i tidningarna och sända vad man vill på tv. Man får inte heller i bland ens sjunga vad man vill . Man har alltså ingen ytrande frihet alls nästan, oftast ingen överhuvudtaget.

Man kanske inte är lika mycket värd om man är fattig. Man har oftast inte heller någon rösträtt alls man blir ofta tvingad till att göra mycket saker man kanske egentligen inte vill. Visst är vissa länder med diktatur mycket strängare mot sådant ex i Iran får man inte ens gå klädd hur man vill utan muslimska kvinnor måste gå klädd i burka osv dom har inte rätten att bestämma över sig själva utan det är som om att männen äger kvinnorna dom har rätten att slå dom och ungefär behandla dom som dom vill som om dom är leksaker det tycker jag personligen är sorligt att sådant är till låtet . Kvinnor är väldigt utsatta i Iran, det är inte hygieniskt att gå runt i burka som täcker hela kroppen från topp till tå förutom ögonen och dessutom att dom inte får vissa håret och har dom en strumpa som har halkat ner lite så har dom som styr, som poliser som kallas pasarer, som åker runt och har koll på att alla är rätt klädda , som ger en varningar .Kvinnorna får inte heller vitsas ute på gatorna efter en viss tid. Därför bryter diktatur mot mänskliga rättigheter med dom lagar dom har infört.

Det är inte bara Iran som har det extremt strängt i diktaturen dom får ju inte ens åka utomlands utom atleter som tävlar.

Dom får inte klippa sig hur dom vill och dom får inte ha vilka kläder som helst det är oerhört strängt därför försöker dom flesta fly över gränsen.

Men om man ska se det goda i det så har Burma grattis sjukvård och skola och både männen och kvinnorna har rätt att jobba och ha två löneinkomster så dom kan köpa andra nödvändigheter utom mat. Så på så tycker jag inte att man kan säga att exat allt i diktatur är dåligt även fast det mesta med det är dåligt i allafall enligt mig. Dom flesta av lagarna bryter mot mänskliga rättigheter och är kränkande.¨


Jag tror anntingen att i längden så kommer inte diktatur att hålla folk kommer bli upprörda och till slut få nog och göra motstånd med andra ord tror jag att revolutioner kommer att kunna brytas ut vilket bara gör till ännu mer dödsfall antagligen. Men man kan tänka sig att dom som har makten dom lär ju tänka att , nu när jag har makt över ett helt land tänker jag inte ge bort det och inte dela med mig det. Det är nog rätt osamart om inte dom lyckas hålla alla människor i shack genom att ha dom metoder som dom flesta har nu dom skrämmer folket till att göra som dom vill . De sätter in straff till dom som skriver eller sänder i tv något som är opassande och som kränker deras sätt att styra landet. Därför blir det väldigt svårt för invånarna att försöka få sin mänskliga rätt i landet eftersom ledningen sätter stopp innan dom ens hunnit börja.

Så därför tror jag också att det kan hålla för människorna får ju inte en chans eftersom så stränga regler finns.


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0